Friluftsliv

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Skien kommune har mange naturtyper. Både sjø, skog og fjell gir mange muligheter til å drive et aktivt og variert friluftsliv.

Friluftsliv i Skien

Du kan fiske både laks og ørret, plukke bær, sopp og drive med småvilt- og storviltjakt i Skien. Det er varierte turområder og mange gode muligheter for å padle kajakk og kano. Som friluftslivsutøver i Norge har du både rettigheter og plikter gjennom allemannsretten, som er hjemlet i friluftsloven. Denne gir deg rett til å bruke utmarka til friluftsliv, uavhengig av hvem som er grunneier.

Skien kommune er med i Grenland friluftsråd sammen med Porsgrunn og Drangedal kommuner. Friluftsrådet skal være en pådriver i arbeidet med friluftsliv i regionen, og et bindeledd mellom frivillige organisasjoner, politikere og offentlig administrasjon i kommunene. Rådet sikrer og tilrettelegger friluftsområder, og planlegger og gjennomfører  aktiviteter og arrangementer. Friluftsrådet skal også bidra til at flest mulig får informasjon om allemannsretten og muligheter for friluftsliv i området.

Forum for natur og friluftsliv i Telemark er et samarbeidsnettverk og møteplass for tilsluttede natur- og friluftslivsorganisasjoner i fylket. På deres hjemmesider finnes også link til aktivitetskalenderen til Telemark turistforening.

Kulturstier

Kommunens kulturkontor har i samarbeid med lag og foreninger utarbeidet brosjyrer om de ulike kulturstiene. Brosjyrene kan fås i papirversjon ved Servicesenteret.

Bakkestranda - Bryggevannet

Bakkestranda - Bryggevannet er en 1,8 km lang vandring langs vannspeilene Hjellevannet og Bryggevannet i Skien sentrum.

Hjellevannet rundt

Hjellevannet rundt er en 5,6 km lang tur – uten start eller ende – rundt Hjellevannet. Turen går langs Hjellebrygga gjennom industri- og handelsområder på Klosterøya, Herkules og Myren, langs naturskjønne omgivelser på Bakkestranda og over flere bruer. Det er fine rastemuligheter på Bakkestranda hvor bord og benker er satt ut.

Skotfosstien

Skotfosstien er en 3,7 km lang kultursti i bydelen Skotfoss. Stien starter ved Løveid sluser som er en del av Telemarkskanalen. Stien går videre i naturskjønne omgivelser i skogområder og langs vassdraget.

Åfosstiene

Åfosstiene er et nettverk av stier som går gjennom variert turterreng i skog og utmark i bydelen Åfoss.

Århus kultursti

Århus kultursti er en 4,5 km lang sti eller vei der du vandrer langs et rikt jordbruksområde og kulturlandskap med mye historie. Stien starter ved Århus gård, 3 km nordvest for Skien sentrum.

Turer for alle- lavterskel

Den norske turistforening avdeling Telemark har laget en oversikt over turer og friluftsområder som er universelt utformet og tilgjengelig for alle. Det finnes en brosjyre for Telemark og en for Grenland.

Grenland

Telemark

Badeplasser i Skien

Skien har mange fine badeplasser. Du kan velge mellom små fjellvann, store innsjøer, elver og tjern.

Se temperatur i vannet på noen av badeplassene her

Bakkestranda

Bakkestranda er en sentrumsnær badeplass i tilknytning til Hjellevannet. Bakkestranda har en stor grasslette med tilhørende sandstrand. Området er opparbeidet med fine grill- og piknikmuligheter, godt egnet for barn og bevegelseshemmede. Benker og bord er tilgjengelig. Toaletter er åpne fra 1/4 - 30/10.

Skien kommune utvikler Bakkestranda som aktivitetsområde. I 2022 er en ny universelt utformet lekeplass og kano og kajakkbrygge på plass. Les mer om planene  

Bakkestranda er lett tilgjengelig til fots eller med sykkel fra Skien sentrum.  For besøkende med bil er det parkeringsplass i Oscars gate.

Bliva badeplass

Familievennlig badeplass i stilleflytende del av Bliva. Grasslettene på begge sider av elva er fine rasteplasser tilrettelagt med søppelstativer og toalett ved parkeringsplassen. Følg Hoppestadvegen fra Skien sentrum, videre på Valebøvegen, ca. 13 km fra Skien sentrum.

Falkum bad

Falkumlia Bad er en badeplass i Falkumelva (ferskvann) med grasslette og en liten sandstrand med badebrygge.
Bord og benker samt toalett er tilgjengelig.
Det går buss fra sentrum til Skagerak Arena som ligger ca. 5 minutter unna.  Her er det også parkeringsmuligheter for deg som kjører bil.

Fjærekilen/Gåsodden

Populær badeplass i Nordsjø. Barnevennlig sandstrand med vekslende gresspartier og sand- og steinbunn. Her er det badeflåte og toalett.

Badeplassen ligger 3 minutters kjøring fra Rv 36. Ved riksveien er det skiltet badeplass/camping. Tilrettelagt med parkeringsplasser.

Hoppestadelva badeplass

Opparbeidet badeplass i Hoppestadelva ved Hoppestad bru. Liten sandstrand. Badeplassen ligger helt inn til Fv 44 ved Hoppestad bru. Det er tilrettelagt med parkeringsplasser.

Oljestad - Kilevannet

Liten hyggelig badeplass ved Kilevannet, med enkle toalettforhold. Det er ca 18 km fra Skien sentrum, Følg vegen fra Voldsvegen og Kilebygdavegen og ta av inn Rennesundvegen. 

Slettevannet 

Badeplass med sandstrand for de små og badeflåte med stupebrett for de største. Gresslette, fastmonterte griller og toalett. Følg Hoppestadvegen fra Skien sentrum til Ås og videre på Stulenvegen. Det er skiltet til badeplass ca 12 km fra sentrum.

Valebø brygge - Sagtangen

Badeplass i Norsjø - bryggeplass for småbåter. Liten sandstrand omgitt av gressplen. En del furutrær står rundt området ved badeplassen. Det er toalett på stedet. Følg skilting fra Skien - ca 25 km å kjøre.

Åletjern

Skogstjern på Gulset. Tjernet er omgitt av skog og svaberg og har en liten strand ved enden av vannet.
Stupetårn, flytebrygge og toaletter. Fra Gulsetringen er det skiltet til vestre Gulset og deretter til Åletjern. Gode parkeringsforhold.

  

Gjestebrygger

Velkommen til Skien gjestehavn

1. Gjestebrygger // Guest harbor

2. Turistinformasjon // Tourist office

3. Kanalbåter // Canal boats

4. Skien rådhus // Skien town hall

5. Telemarkskanalen – Skien sluse // Telemarks canal, Skien Lock

6. Thon Hotel Høyers tlf. 35 90 58 00

7. Clarion Collection Hotel Bryggeparken tlf. 35 91 21 00

8. Laksefiske brygge // Salmon fishing quay

9. Båtavfall // Boat refuse disposal

10. Septiktømming // Septic tank emptying

11. Offentlig toalett/public toilet

12. Bakkestranda

Havneavgift

For info om havneavgift, gå inn på appen GoMarina. Vann, strøm og renovasjon er inkludert i prisen. Avgiften betales med appen GoMarina. Velg brygga Skien kommune Bryggeparken gjestehavn. Gjestebrygga har max 48 timers liggetid, om ikke annet er spesifikt avtalt med kommunen. Båteiere som ikke har betalt havneavgift risikerer å få båten fjernet til båtoppsamlingsplass.

Turistkontor // Tourist office

Her finner du informasjon om Skien, Grenland og Telemark. Internett tilgang og mulighet for å låne pc. Information about Skien, Grenland and Telemark. Internet access available and possibility to borrow pc.

Laksefiske // Salmon fishing

Sesongen for fiske av laks i Skiensvassdraget er 1. juni til 31. august. The season for fishing of salmon in Skiensvassdraget is 1 June to 31 August. Fiskekort kan kjøpes på www.skienselva.no Licenses can be purchased at www.skienselva.no.

Skien sluse // Skien locks

Sluseanlegget er åpent for slusing kl 09.00 – 18.00 i sommersesongen. Sluice facility is open at 9.00-18.00 during the summer season. www.telemarkskanalen.no

For mer informasjon om Skien og Grenland. For more information about Skien and Grenland www.visittelemark.no/visit-grenland

 

Bobilparkering

I Skien er det to områder som er tilrettelagt for bobiler ett i sentrum og ett i Skien Fritidspark.

Skien sentrum

På Jernbanebrygga er det plasser for bobiler. Det er satt opp søyler for strømuttak og tilgang til vann. Til og med 16. oktober, kan flere bobiler å koble til strøm. Etter den tid vil to doble strømstopler være tilgjengelig fram til den planlagte utbyggingen på Skien brygge starter. Avgiften er 50 kroner døgnet. Parkeringen har sjøutsikt og ligger sentralt til med kort vei til restauranter, handel og opplevelser. I tillegg er det mulig å fiske fra brygga 1. juni - 31. august. Fiskekort kjøpes på www.skienselva.no.
Tømmeplass for spillvann og kloakk fra bobilene er i Skien fritidspark, Esso Porsgrunnsvegen 125 og Cirkle K på Moheim i Porsgrunn.

GPS: 59.203558, 9.613674

Skien fritidspark

Bobilparkering i Skien fritidspark har 4 helårsplasser og 10 sesongplasser (sesong 1.april - 1.oktober)   All henvendelse og betaling gjøres i resepsjonen på Hotell fritidsparken.  

Fasiliteter:

  • Strøm – 16 amp
  • Oppmerkede p-plasser
  • Tømmeplass for spillvann og kloakk – skyllemuligheter
  • Tømmeplass for avfall
  • Dusj/toalett
  • Gode tilbud på aktiviteter i Skien fritidspark.

Pris er kr 200 pr døgn, inludert strøm. 

GPS: N 59°11.150 – E 9°35.796

Skiløyper i Skien

For at flest mulig skiløpere skal få glede av nyoppkjørte løyper, oppfordrer vi gående til å ikke tråkke i skisporet eller skøytetraséene.

Status på oppkjøring av skiløyper i Skien kommune vinter 2023.

14. Mars  - Vi kjører opp løypa fra Solvika til Venstøptjenn i dag - fine forhold

  GOD TUR!

 

Status skiløypene på Svanstul  

Lundedalen - 2 km klassisk

Skiløypa går i Lundedalen mellom Bakken og Gamlegrensa. Den gjør en sløyfe og snur med retur i samme spor. Løypa går stort sett gjennom flatt parkterreng og er en populær barneløype.

Kart over løype i Lundedalen

Gulsetløypa - 6 km skøyting og klassisk

Lysløype som starter ved Gulsethallen og går i bred, fin trasé fram til og rundt Åletjern. Fra Åletjern er det en forbindelse til Uglevegen. Løypa har også en sløyfe som går rundt Sagåsen. Løypa går i noe kupert skogsterreng, men også over åpen mark.

Kart over Gulsetløypa

Løypene i Skien Fritidspark - 7 km skøyting og klassisk

Lysløype som går i brede, fine traseer gjennom skogsterreng. Den starter ved Fritidsparken, går videre forbi Jomfrudammen, forbi Furuheim og videre oppover mot Vindalsjordet. Løypene består av flere rundsløyfer på 1,2,3 og 5 km.

Kart over løyper i Fritidsparken

Gjerpensløypa - 20 km klassisk

Gjerpensløypa starter ved Gjerpen klubbhus og Gjerpen ungdomsskole. Den går over åpne jorder nordover i Gjerpensdalen, hvor den blant annet passerer Limitjern. Løypa går innom golfbanen på Jønnevald hvor det er kjørt opp en ekstra sløyfe.

Kart over Gjerpensløypa 

Solvikaløypa/Siljan  - 3 km skøyting og klassisk. Solvika/Venstøptjern - 16,45 km tur/retur

Lysløype som starter ved parkeringsplassen på Solvika. Deler av løypa ligger i Siljan kommune. Den går videre inn til Siljan skisenter i kupert skogsterreng.

Kart over Solvikaløypa

Bølehøgda - 6,2 km klassisk

Løypa starter ved Skauen skole og går på åpne, flate jorder mot og rundt Bølehøgda skole.

Kart over løype Bølehøgda

Sykkel

Sykkel er et miljøvennlig transportmiddel som egner seg både til turbruk og transport i stedet for bruk av bil. Det er mange gode muligheter for å bruke sykkel i Skien og Grenland. Sykkelkart transportsyklisten og sykkelkart tursyklisten  gir deg oversikt over de ulike sykkeltraseene. Sykkelkart enkelturer gir deg en detaljert oversikt på tur alterrnativene.

Lundedalen

Lundedalen er en grønn lunge som strekker seg fra Bakken i sør til Falkum i nord.

Her er det en asfaltert tursti med et hav av muligheter om man vil slappe av eller drive med aktivitet. Du kan trene i treningspaviljonger, skate, spille basket, håndball, fotball på ulike banemål, sandvolleyball, henge litt i hinderløypa eller dingle etter bena i turnbassenget. - Ta et lite slag petanque, eller ta med deg golfutstyr for en liten runde i Norges første nærmiljøanlegg for golf. Du kan også rett og slett ligge i gresset og nyte sola.

Om vinteren kjøres det opp skiløyper gjennom hele Lundedalen. Skråningene egner seg godt til aking.

Fiskekort

Fiskemuligheter i Skien kommune.

Helleristninger

Her kan du lese om helleristninger i Skien. 

Helleristninger.pdf

Utstyrssentralen

Skien kommunes utstyrssentral låner ut forskjellig fritidsutstyr til sommer-  og vinterbruk. Skien kommunes innbyggere kan låne gratis. Utstyret er blant annet langrennsski, slalåmski, snowboard, skøyter, kanoer og lavvoer.

Luftegård for hunder

Skien kommune har laget to luftegårder for hunder på Gulset og Gimsøy. Du kan lese mer om dem her.

Publisert: 31.10.2016 10:51
Sist endret: 14.03.2023 12:38